Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Articole tematice, numărul 4

       NOȚIUNI DESPRE CALENDAR

    
     Pentru a ne putea raporta corect la anumite evenimente biblice, fie la sărbătorile biblice sau la alte evenimente din punct de vedere cronologic, este nevoie să  amintim pe scurt câteva noțiuni despe calendar.
     Cuvântul calendar este un cuvânt polisemantic și în limba româna provine din latinescul calendarium. În acest rezumat, vom aborda unul dintre sensurile acestui cuvânt luat din Dicționarul Explicativ al limbii române și vom vorbi despre calendar ca fiind un sistem de împarțire a timpului în ani, luni și zile, bazat pe fenomene periodice ale naturii.
     Oamenii încă de la început s-au confruntat cu evenimente ca apusul și răsăritul soarelui, succesiunea fazelor de creștere și descreștere ale Lunii, succesiunea anotimpurilor. Toate aceste elemente au condus ulterior în urma efectuării unor calcule matematice și a măsurătorilor astronomice tot mai exacte, la două sisteme de împarțire a timpului: astronomic și civil. În ambele cazuri s-a ținut seama de mișcarea de rotație și de revoluție a celor trei astre: Pamântul, Luna și Soarele (Pământul se rotește în jurul axei sale, Luna în jurul Pământului și apoi împreună ambele astre în jurul Soarelui) însa diferența dintre ele se va prezenta în continuare. Trebuie stabilit mai întai că:
 1. Ora este a 24-a parte dintr-o zi și că ea este compusă din 60 de minute, fiecare minut având 60 de secunde.
 2. Ziua (solară medie) este intervalul de timp în care Pământul face o rotație completă în jurul axei sale sau în care soarele trece de 2 ori consecutiv la meridian.
 3. Saptămâna este intervalul de timp dintre 2 faze consecutive ale Lunii: luna nouă-primul pătrar, primul pătrar-luna plină, luna plină - ultimul pătrar și ultimul pătrar-luna nouă. Aceste intervale sunt relativ egale și durează aproximativ 7 zile. Trebuie menționat aici că încă de la început Dumnezeu a instituit săptamâna, lucrând 6 zile iar în ziua a 7-a S-a odihnit - Exod 20:11.
 4. Luna (Lunară sau Sinodică) este intervalul de timp în care luna face o rotație completă în jurul Pământului sau în care revine la aceeași fază. Acest interval este de 29 zile, 12 ore, 44 minute și 2,9 secunde.
 5. Anul Astronomic (Solar sau Tropic) este intervalul de timp în care Pământul face o rotație completă în jurul Soarelui sau timpul în care Soarele trece de 2 ori consecutiv la echinocțiul de primăvară. El durează 365 zile, 5 ore, 48 minute, 45-46 secunde.
Diferența dintre cele 2 două sisteme este că anul astronomic are o durată fixă, amintită și mai sus de 365 zile, 5 ore, 48 minute și 45-46 secunde, dar era greu de perceput un an care să dureze 365 de zile și aproximativ 6 ore, fapt pentru care, din motive practice s-a adoptat unitatea de măsură numită anul civil sau calendaristic prin suprimarea fracțiunii de zi așa încât un an civil să aibă 365 de zile întregi.
     Diferența de timp dintre cele doua feluri de calendare a rămas și continuă să rămână, fapt pentru care oamenii au fost nevoiți să adapteze prin diferite metode calendarul civil la cel astronomic, aceste metode numindu-se mai târziu sisteme calendaristice.
     Evident că această necesară ajustare a calendarului civil a generat de-a lungul timpului diferența de opinii și crezuri, până în prezent cunoscandu-se peste 200 de calendare distincte, unele având vechime de aprox 6000 de ani; până la urmă însă calendarele se împart în trei grupe distincte:
a). CALENDARUL SOLAR - se bazează pe mișcarea aparentă a soarelui și în această grupă calendaristică se urmărește corelarea mișcarii soarelui pe cer cu calendarul civil, respectiv ca anotimpurile să cadă cam în aceleași luni ale anului. Se spune că un asemenea calendar a fost folosit de egipteni de prin anul 4241 î.Hr. El se compunea din 12 luni de căte 30 de zile și la sfârșitul anului se adăugau încă 5 zile pentru ca anul să aibă 365 de zile. Totuși,anul astronomic având 365 zile și aproape 6 ore, rezultă că acest calendar rămânea tot la 4 ani cu aproape o zi în urmă.
b). CALENDARUL LUNAR - se bazează pe fazele lunii și este străin de mișcarea aparentă a soarelui. Într-un asemenea calendar prima zi a lunii civile corespunde cu luna nouă (începutul primei faze a lunii de pe cer). Pentru prima dată un asemenea calendar a fost folosit în Babilon în jurul anului 2500 î.Hr. și a continuat să fie folosit de către popoarele arabe și de cei de religie musulmană. Trebuie menționat că un an „lunar” compus din 12 luni avea doar 364, 367 zile ceea ce înseamnă că pentru a putea fi adus în acord cu anul tropic era nevoie de ajustări majore prin adăugarea unui număr de zile în unii ani.
c).CALENDARUL LUNAR-SOLAR - acest calendar urmarește să pună atât anotimpurile cât și fazele lunii în acord cu anul civil. A fost folosit de multe dintre popoarele antichității cum au fost: babilonienii, chinezii, indienii, evreii, grecii, romanii etc. Desigur că acest sistem este mai complicat decât cele anterior amintite, prin faptul că nici anul solar, nici luna sinodică nu aveau un număr întreg de zile și deci corelarea lor conducea la dificultăți mai mari decât în cazul calendarului solar sau lunar. În urma efectuării unor calcule s-a ajuns la mai multe soluții de fracții matematice, una dintre cele mai utilizate formule fiind 7/19, adică într-un ciclu de 19 ani lunar-solari numit ciclul metonian (după numele unui astronom atenian pe nume Meton), 7 din ei să conțină 13 luni iar restul de 12 ani să aibă 12 luni. Dintre calendarele lunar-solare cel mai exact dar și cel mai complicat este calendarul evreisc. El are o întârziere de o zi la fiecare 219 ani și este chiar mai exact decât primul calendar roman (ce se numea Iulian după numele împăratului roman Iulius Cezar pe vremea căruia a fost conceput) care întârzie cu o zi la fiecare 128 de ani.
   Și acum pentrucă am ajuns la calendarul evreisc, voi spune câteva cuvinte despre el pentrucă în acest calendar se încadrează toate datele biblice care privesc Planul lui Dumnezeu de mântuire  al omenirii!
   Se spune că în antichitate evreii foloseau un calendar lunar cu 12 luni de 29 și 30 de zile. Pentru determinarea lunii noi, era alcătuit din preoți un consiliu al calendarului care se reuneau în a 30-a zi a fiecărei luni și dacă cel puțin 2 din membrii de încredere observau secera lunii în partea de apus, ziua respectivă era declarată ca fiind prima zi a lunii următoare sau „Roș Hodeș”. Dacă în schimb niciunul din membrii consiliului nu observa secera lunii luna în curs rămânea de 30 de zile iar ziua următoare era declarată prima zi a lunii următoate. În acest context atât ziua de 30 cât și ziua următoare erau declarate „Roș Hodeș”.
   În antichitate lunile aveau denumiri a căror nume nu se mai păstrează în majoritatea cazurilor. În sec VII î.Hr. numele lunilor au fost înlocuite cu numărul lor de ordine iar după robia babiloniană au fost introduse numele cu influență babiloniană care se folosesc și astăzi.
   În secolul VI î.Hr. calendarul lunar a fost treptat înlocuit cu cel lunar-solar tocmai pe motivul că sărbătorile trebuiau să potrivească și cu anotimpurile. Finalizarea perfecționării calendarului a avut însă loc abia spre sfârșitul secolului V d.Hr.
   În cadrul calendarului biblic-evreisc- trebuie menționate 3 particularități:
 1. Există 2 luni care sunt declarate ca fiind prima luna a anului:
     a. Luna I, Nisan este prima lună a anului religios.
     b. Luna a VII-a, Tișri este prima lună a anului civil.
 2. Din motive practice religioase anul nou religios nu cade niciodată în zilele de duminică,
   miercuri sau vineri.
 3. În anii embolismici (anii care au 13 luni) se introduce înainte de luna a 12-a Adar, (care are 29 zile) o lună suplimentară de 30 zile care preia numele de Adar iar luna care inițial trebuia să se numească așa și să fie a 12-a devine a 13-a lună având 29 zile și numindu-se Adar II.
       Se vor enumera acum lunile biblice în ordinea lor civilă, menționând că denumirile lor  pot fi putin diferite de cele scrise în biblie din cauza evoluării limbii ebraice.

Postat de Administrator la 14/09/2009 1 Comentarii · 2312 Vizualizări · Imprimă

Comentarii
Te rog conectează-te pentru a vedea comentariile.

Postează comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nemaipomenit! Nemaipomenit! 75% [3 Voturi]
Foarte bine Foarte bine 25% [1 Vot]
Bine Bine 0% [Nu există voturi]
Mediu Mediu 0% [Nu există voturi]
Slab Slab 0% [Nu există voturi]

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164924 vizite unice Powered by PHP-Fusion